Monday, 6 August 2012

Folio Sains: Kepentingan Sains Dalam Kehidupan Seharian

folio sains: Kepentingan sains dalam kehidupan seharian


Nama:
Tingkatan:


m/s 1


Kandungan


m/s 2


Penghargaan


m/s 3

KEGUNAAN SAINS

                    Setiap kejadian disebabkan kejadian sains. Malah, kejadian sains berlaku dalam kehidupan seharian. Sains juga ada kegunaannya tersendiri. Kita menggunakannya tidak kira sedar ataupun tidak sedar. Contohnya, haba digunakan bertujuan untuk memasak, cahaya matahari yang dipancarkan menerangkan bumi, bahan api fosil digunakan sebagai bahan bakar, barangan elektrik yang menggunakan tenaga elektrik dan sebagainya.  • Haba digunakan  bertujuan untuk memasak  •     Bahan api fosil digunakan sebagai bahan bakar


  • cahaya matahari yang dipancarkan menerangkan bumi  • barangan elektrik yang menggunakan tenaga elektrik
m/s 4KEPENTINGAN SAINS


                    Pelbagai ciptaan berdasarkan sains dan teknologi telah membantu manusia dalam kehidupan seharian. Dengan kemajuan dalam bidang sains dan teknologi, pelbagai ciptaantelah diperkenalkan untuk memudahkan kerja manusia.

                    Sementara itu, taraf kesihatan juga dapat dipertingkatkan. Hal ini demikian kerana kemajuan sains dan teknologi membolehkan pakar-pakar perubatandapat menghasilkan ubat yang lebih berkesan. Seterusnya mencipta peralatan canggihuntuk menyembur pelbagai penyakit berbahaya pada masa kini.

                    Selain itu,perkembangan sains dan teknologijuga telah membantu meningkatkan hasil produktiviti sektor perindustrian dan perladangan. Penciptaan jentera canggih dan robot-robat dapat menggantikan tenaga manusia, selain melakukan kerja dengan lebih pantas.2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. kepentingan sains dalam kehidupan harian , boleh tak , kalau jawab kemajuan dari zaman ke zaman ?

    ReplyDelete